SPEED THE PLOW

 

Mémoire Perdu

 

Deze vileine komedie met messcherpe dialogen is een typische "Mamet" en geeft een hilarische en genadeloze inkijk in een wereld geobsedeerd door macht en geld: de wereld van de film. We zien geen glamoureuze sterren in felle spotlights over de rode loper gaan, maar we zien de "achterkant" ervan: een kantoor van een producer waar wordt beslist welk scenario het meeste geld zal opbrengen en welke sterren zullen stralen. 

 

INHOUD

Bob Gould, een zojuist tot "Hoofd Productie" gepromoveerde filmproducer, zit tot over zijn oren in de scenario's, de een nog slechter dan de ander, als zijn assistent Charlie Fox binnenrent met groot nieuws. Een beroemde filmster valt voor een van hun scripts en wil de film zo snel mogelijk maken. Met deze filmster in de hoofdrol zal de film een geheid kas-succes zijn. Beide heren reageren euforisch en terwijl ze wachten op hun afspraak met de baas die moet beslissen over "films-boven-de-tien-miljoen", weten ze hun fortuin gemaakt. 

 

Een jonge interim-assistente, die de koffie komt brengen, wordt ongevraagd deelgenoot van de feestvreugde en achter haar rug vragen de heren zich af of ze al dan niet "neukable" zou zijn. Gould claimt dat hij haar in bed kan krijgen en een weddenschap met Fox is het gevolg. In een gesprek dat Gould vervolgens heeft met zijn assistente ontspint zich een discussie over wat voor scenario een goede film zou opleveren. Uiteindelijk geeft hij haar een boek met de titel "De Brug of de Metafoor van het Wassende Water", een apocalyptische roman met de klimaatopwarming als centraal thema. Volgens Gould geschreven door een "literaire-kunst-artiest-intellectueel" en totaal ongeschikt voor het grote scherm. De assistente krijgt de opdracht de roman te lezen en te beoordelen en diezelfde avond verslag uit te brengen bij hem thuis. Als de assistente daadwerkelijk 's avonds bij hem opdaagt, lijkt de weddenschap met Fox gewonnen. 

 

Maar de volgende ochtend blijkt alles anders dan verwacht.

​

Auteur: David Mamet

Cast: Hans Ligtvoet, Wim Danckaert & Emelien Raats

Regie: Nick Delafontaine

​

DE PRODUCENT

De mens is zijn verhaal. Steeds op zoek naar houvast en koestering, begrip en troost.
Theater de plek waar hij met zichzelf, auteurs en spelers in gesprek kan gaan. Confrontatie en loutering, reflectie en beleving. Mémoire Perdue wil zo’n plaats zijn.
​
Met teksten die een brug slaan tussen verleden en heden, actueel en urgent, spannend en uitdagend. Gedreven door de noodzaak en de vreugde om samen dingen te doen, samen te zoeken naar vorm en taal. Een geborgen plek om menselijke kwetsbaarheid te tonen én te beleven. 

​Wie zijn geheugen verliest, verliest zichzelf. Daarom openende we in 2017 de deuren van Mémoire Perdue: Theater vol geheugen.

© 2019 by Theatertainment

Theatertainment BVBA
Frankrijklei 87
2000 Antwerpen
BE0827 467 408